KIEMIN VERSOT

Tuoreimmat versot lautasellasi!

Silmänruoka ja vitaminit samassa, kasvisten syöminen ei muutu enää tästä helpommaksi!

Tuoreena syötävät mikroversot sisältävät uskomattomat määrät vitamiineja sekä kivennäis-ja hivenaineita. Mikroversoissa on myös runsaasti terveydelle tarpeellisia antioksidantteja sekä polyfenoleita. Versoissa esiintyy C-, E-, K-vitamiineja, sekä B-ryhmän vitamiineista erityisesti folaattia, B6-ja B3-vitamiinia. Unohtamatta A-vitamiinin esiasteita, aktiivisia karotenoideja. Lukemattomien muiden karotenoidien lisäksi yleisimmin versoissa esiintyvät porkkanasta tuttu betakaroteeni sekä luteiini. Kaikilla näillä ravintoaineilla on elintärkeä tehtävä elimistömme ylläpidossa, sillä tarvitsemme näitä ravintoaineita mm. toimivaan aineenvaihduntaan sekä suojaavaan immuunipuolustukseen. Kasviksissa luonnollisesti esiintyvät yhdisteet toimivat antioksidantteina suojaten solujamme vapaiden happiradikaalien hyökkäyksiltä sekä edistämällä solujemme tervettä toimintaa. Jokaisessa versossa on oma valikoimansa terveydelle edullisia yhdisteitä. Kun siemeniä idätetään niiden ravintoainepitoisuudet muuttuvat. Siemenen itäessä sen sisältämät proteiinit hajoavat aminohapoiksi, tärkkelys pilkkoutuu yksinkertaisemmiksi sokereiksi ja monien vitamiinien pitoisuudet kohoavat. Kuten esimerkiksi kuivissa siemenissä on C-vitamiinia vain hyvin vähän tai ei ollenkaan, mutta vitamiinia alkaa muodostua heti idätyksen aikana. Lopulta syötäviksi kasvaneissa versoissa voi olla jopa 400% enemmän C-vitamiinia verrattuna kuivaan siemeneen! Raakana ja elävänä nautitut mikroversot sisältävät myös niiden sulamista edistäviä entsyymeitä. Vitamiinien, kivennäis-ja hivenaineiden esiintyminen yhdessä entsyymien sekä muiden ruoansulatukselle tärkeiden tekijöiden kanssa, takaavat sen että elimistön on helpompi ottaa vastaan sekä hyväksikäyttää ravintoaineet. 

Parsakaali

Parsakaali-Broccoli

Tämä raikkaanmakuinen verso on mikroversojen ehdotonta aatelia! Rapea ja miedosti parsakaalia muistuttava aromikas verso täydentää aterian kuin aterian. Miedon makuinen ja erittäin maukas sellaisenaan syötäväksi, leivän päällä tai täydentämässä omaa suosikkireseptiäsi. Tuoreissa versoissa on runsaasti C-, E-& K-vitamiineja sekä aktiivisia karotenoideja. Lisäksi pienissä parsakaalinversoista löytyy runsaasti vihreistä vihanneksissa tuttua folaattia. Parsakaalin versot sisältävät myös kalsiumia, rautaa ja kaliumia.

Punakaali

Punakaali-Red Cabbage Brassica oleracia var. capitata f. rubra

Punakaalin ihastuttavan värikkäät mikroversot ilahduttavat ja pehmeä kaalimainen maku hurmaa syöjänsä. Tällä kirpsakalla kaalilajikkeella on upea tummanvihreä lehti ja pinkki varsi. Näillä tummanpuhuvilla kaunokaisilla viimeistelet ateriasi tyylikkäästi ja maukkaasti. Punakaalin versoissa on A-, B-, E-, K-vitamiineja, sekä huomattavan korkea C-vitamiinipitoisuus, jopa 147mg/100g. Tämä vastaa lähes 200% päivän kokonais-saantisuosituksesta! Kaaleissa on myös runsaasti kalsiumia sekä muita kivennäis-&hivenaineita.

Sinappi

Valkosinappi - Mustard Sinapis Alba

Tämä terävän makuinen verso on yksi maailman yleisimmin käytetyimmistä mausteista. Sinapin versot on maultaan kirpeähköjä, jopa polttavan tulisia. Sinapin verson tunnistaa pörröisestä varresta. Tottumattomana maistele tätä versoa varoen, suusi saattaa vallata hetkeksi wasabia muistuttava polte! Poltteen saa aikaan kasvin nimessäkin esiintyvä sinappiöljy. Sinapin kerrotaan edistävän immuunipuolusta, sapen toimintaa sekä ruoansulatusta. Versot ovat voimakkaan maukkaita sellaisenaan mutta erinomaisia yhdistettynä suolaisten ja voimakasmausteisten ruokien kanssa. Erityisesti ruoanlaitossa käytetyt vahvat mausteet voimistavat sinapin poltetta! 

Sinapin versoissa on runsaasti A-, C-, E-vitamiineja sekä B-ryhmän vitamiineja. Sekä tarpeellisia kivennäis-ja hivenaineita kuten rautaa, kalsiumia, kuparia, sinkkiä, kaliumia, mangaasia sekä fosforia.

Sarviapila


Sarviapila - Fenugreek Trigonella foenum-graecum

Sarviapila, joskus myös pukinsarviapilana tai Rohtosarviapilana tunnettu voimakkaan makuinen yrttikasvi, jonka käyttö juontuu jo vuosisatojen taakse. Sarviapilan voimakkaan aromaattiset idut voivat olla usealle tuttuja, mutta sarviapilan ituihin verrattuna niiden versojen maku on miedompi. Maku muistuttaa hernettä mutta sarviapilan pikantisti erilainen maku on kuitenkin helposti tunnistettavissa. Tätä yrttikasvia käytetään edelleen paljon Aasian maissa maustamaan ruokia. Kasvi on kokoisuudessaan hyödynnettävissä ja sarviapilan siemen onkin tärkeä osa voimakkaita maustesekoituksia, kuten currymausteseosta. Sarviapilan versoissa on runsaasti terveydelle edullisia yhdisteitä. Erityisesti sarviapila sisältää runsaasti rautaa ja sen kerrotaan tehostavan munuaisten ja maksan toimintaa sekä puhdistavan verta. Siemen on tiukasti kiinni ja siemenkotia onkin tämän verson päissä muita versoja enemmän, mutta älä anna sen estää sarviapilan mikroversoista nauttimista. Kokeile rohkeasti myös perinteisiin ruokiin luomaan uusia makuelämyksiä! Maukas erityisesti sellaisenaan mausteisten ja kaaliruokien kera sekä tahnoissa ja vihermehuissa.


Retiisi

Retiisi Mix- Radish Mix Raphanus sativus var. sativus /niger

Raikkaan retiisin suutuntuma on hieman polttava. Tuttu retiisin maku pakattu pieneen tiiviiseen kokoon, jopa enemmän retiisin makuinen kuin itse retiisi. Retiisi on voimakkaan aromisena ja makean kirpeänä erityisen sopiva maustamiseen. Kuten sarviapilalla, myös retiisillä on voimakkaasti puhdistava ja lämmöntuottoa lisäävä vaikutus, joten tätä versoa kannattaa nauttia kohtuullisesti. Lämpöä tuottavat ruoka-aineet muodostavat elimistöömme lämpöä niiden vilkastuttaessa verenkiertoa ja pyrkiessä kohti kehomme uloimpia osia. Retiisin versot ovat loistava lisämauste salaattipohjiin ja versosekoituksiin, hampurilaisten ja leipien väliin sekä osaksi vihersmoothieta. Retiisin versot ovat muita versoja hieman kookkaampia ja jokaisella lajikkeella on omat tunnusmerkkinsä. Retiisin versot sisältävät runsaasti vitamiineja ja erityisesti muita versoja runsaammin rasvaliukoista E-vitamiinia. 

Kyssäkaali

Kyssäkaali, Kaalirapi- Kohlrabi Brassica oleracea var. gongylodes

Kaalirapinakin tunnettu kyssäkaali on raikkaan miedonmakuinen verso. Varmasti uusi suosikkisi! Upea kontrasti eloisan purppuran varren ja herkän vihreän lehtien välillä. Maultaan raikkaan kaalimainen verso on täydellinen osana salaattipohjaa ja sellaisenaan leivän päälle. Nämä herkät versot häviävät nopeasti parempiin suihin. 

Sareptansinappi

Sareptansinappi, Gai Choy - Sareptamustard Brassica juncea

Sareptansinapin versot on maultaan kaalimaisia tulisella twistillä. Sareptansinapin siemenet ovat osa sinappeja, vaikka nykyään tämä laji luokitellaankin kaaliksi. Nimi kuitenkin enteilee sareptansinapin vahvasta mausta. Voimakkaan aromaattista sareptansinappia kannattaa käyttää maustamiseen. Tämän Itämaisen kaalilajikkeen juuret ovat Aasiassa, missä kasvia käytetään yleisesti lehtivihanneksena. Nykyisellään sen viljely on levittäytynyt laajalti lähes jokapuolelle, myös Suomeen. Siemeniä käytetään sinapin valmistuksessa. Isoja lehtiä käytetään sellaisenaan, pikkelöitynä tai fermentoituna osana ruoanvalmistusta. Sareptansinapin voimakkaat versot sen sijaan pääsevät oikeuksiinsa osana salaattipohjia tai voileipien päällä, tai lisättynä valmiiden keittojen ja wokkien päälle. Runsaasti C-ja E-vitamiinia sekä aktiivisia karotenoideja; betakaroteenia, luteiinia ja zeaksantiinia.

Auringonkukka

Auringonkukka - Sunflower Helianthus annuus


Auringonkukka on ehkä herneen ohella perinteisin verso, jota on kasvatettu syötäväksi kotioloissa. Pähkinäinen ja rapean mehevä auringonkukan verso on kaikkea muuta kuin mikrokokoinen. Tämä versojen jättiläinen on parhaimmillaan ensimmäisen lehtiparin avauduttua ja viherrettyä, sillä jo toisen lehtiparin ilmestyttyä maku muuttuu kitkerämmäksi, eikä ole läheskään niin maittava ja pähkinäinen. Ison kokonsa ansiosta auringonkukan versot sopivat hyvin sellaisenaan naposteltaviksi, käytettäväksi salaattipohjissa, smoothieissa ja mehustettuna. Raikkaat auringonkukan versot sisältävät runsaasti B-ryhmän vitamiineja, erityisesti folaattia. C-, ja E- vitamiinipitoisuudet ovat myös korkeat. Lisäksi versoissa on mm. rautaa, seleeniä, sinkkiä ja kalsiumia sekä tärkeitä aminohappoja, erityisesti linolihappoa. Auringonkukan versoissa on myös lesitiniä joka säätelee rasva-aineenvaihduntaamme ja on solujemme tärkeä ainesosa.

Nauris

tietoja tulossa!