VERSOJEN VILJELY 

Versotus sisätiloissa ympäri vuoden

Tässä on Kiemin versojen viljelyopas. Toivottavasti löydät ohjeillamme versojen kasvatuksen ilon ja parhaimman hyödyn. Versojen viljelytapoja on monia. Kiemin suositukset ovat yhdistelmä hyväksi havaittuja tapoja perinteisestä versojen kotiviljelystä sekä uuden ajan vertikaali, eli kerrosviljelystä. Tällä tavoin Kiemi tuottaa kauneimpia, hyvinvoivimpia ja kestävimpiä versoja. Emme vain kasvata versoja, vaan tähdätään aina kaikkein parhaimpaan lopputulokseen ja hyvinvoiviin versoihin.

Asuntoviljely on vuosikymmeniä vanha tapa saada ravinteikasta ja tuoretta lautaselle ympäri vuoden.
 

Tutustu meidän tapaan viljellä ja liity mukaan versovallankumoukseen!

Et tarvitse erillistä viljelyjärjestelmää tai kasvivaloa.
 

Kiemin versotusoppaan osat

  • Siemenet
  • Astia/kasvatusalusta
  • Kasvualusta
  • Kasteluntarve
  • Juurikarvoitus
  • Pimeys
  • Valontarve
  • Painon käyttö
  • Valmistuminen
  • Toinen sato
  • Kompastuskivet

Siemenet Lähes kaikkia syötäväviä siemeniä voi idättää versoiksi asti. Versotuksen hyötysuhde on yleensä  vähintään 6-10 kertainen, riippuen hieman lajista. Turvallisinta on käyttää aina siemeniä, jotka ovat peräisin luotettavista lähteistä, idätykseen/versotukseen tai sellaisenaan syötäväksi tarkoitettuja käsittelemättömiä siemeniä. Käsittelemättömät siemenet itävät myös useimmiten hyvin. Versota kuorellisia ja ehjiä siemeniä, halkaistut siemenet eivät idä, ja usein myös kuoreettoman siemenen itäminen jää heikoksi ja verso heikoksi. Idätykseen ja versotukseen tarkoitetuissa siemenissä itävyys on yleensä väh. 85%. (Kiemi testaa kaikki käytetyt siemenet ensin. Kiemin siemenet itävät aina väh. 85%) Luotettavista lähteistä peräisin olevissa siemenpakkauksissa on aina ilmoitettu siementen pakkaaja ja markkinoija. Tällä tavoin merkittynä siementen jäljitettävyys alkuperään asti on mahdollista. Siementen markkinoita valvoo Ruokavirasto. Pienet itämättömät siemenet voi jättää paikoilleen kylvökseen, mutta isot (auringonkukka, herne ym pavut) itämättömät siemenet suositellaan poistettavaksi, sillä ne saattavat alkaa mätääntymään ja levittämään hometta viljelykseen.

Säilytä kuivat siemenet liiallisesta valolta ja kuumudelta suojattuna, näin niiden itävyys ei kärsi. Kuivana ja viileässä siemenet säilyvät hyvin ja niitä on helppo pitää ja varastoida kotivarana. 



Astia/Kasvatusalusta Viljelläksesi versoja kotona käy kasvatusalustaksi melkein mikä tahansa astia. Käytä aina puhtaita astioita ja kasvatusalustoja. Aloittelijana kannattaa suosia astioita, joissa on reikä/reikiä pohjassa, jolloin ylimenevä vesi pääsee helposti valumaan pois ja ylikastelun riski pienenee. Reunallinen astia ja paksumpi kasvualusta tukee versoja enemmän. Juuret kaipaavat myös kasvutilaa. Jos käytetään todella matalaa tai reunatonta kasvatusalustaa, juurille eikä versojen varsille ole tukea, jolloin ne kuivuvat nopeasti ja kaatuvat helposti. Lisäksi, käytettäessä vähäistä määrää kasvualustaa, jää kasvualustaan varastoituvan veden määrä vähäiseksi, mikä taas lisää kastelun tarvetta. Sopiva määrä kasvualustaa on yksi kolmasosa tai puolet käytössä olevan astian reunasta mitattuna. Aloittelijana kannattaa kasvualustan kanssa suosia enemmän kuin vähemmän-taktiikkaa. Vähennä kasvualustaa, kun olet varmistunut vedentarpeesta ja kasteluvälistä.

Muoviset hedelmä-ja vihannesrasiat ovat myös sopivia uusiokäyttettäväksi versojen kasvatusalustoina.

Meidän suositteleman alustan löydät täältä.

Kasvualusta Kasvualustan valinta on pitkälti mielipidekysymys. Osa versoista kasvaa kookoskuidussa tai mullassa muita kasvualustoja paremmin. Se ei kuitenkaan tarkoita etteikö versoja voisi viljellä lähes missä tahansa kasvualustassa. Perinteisesti versoja on viljelty myös talouspaperilla, harsoilla ja erilaisissa idätysastioissa. Mullan ongelmana ovat sen sisältämät ravinteet, joita ei tarvita versojen viljelyssä. Talouspaperin ja idästysastioiden ongelmana on nopea kuivuminen. Osa versoista kasvaa kuitenkin mukavasti myös ilman paksua kasvualustaa, kunhan juurilla on hyvä pohja johon kiinnittyä ja valoa on tarpeeksi.

Kerros-idätysastioilla idättäessä ja versottaessa pitää olla erityisen huolellinen hygienian kanssa, kasteluveden valuessa kerrosten poikki.

Vaikka kookoskuitu tulee kaukaa sieltä missä kookos kasvaa, niin se on

Kiemin valinta näistä syistä:

  • Kookoskuitu on tiivistetty ja se kymmenkertaistaa määränsä vettä lisättäessä. Kuivaa kookoskuitua on helppo kuljettaa, käsitellä ja varastoida. Märkänä kookoskuitu on kuohkeaa, se ei paina eikä tiivisty, kuten multa.
  • Kookoskuitu on hyvin neutraali kasvualusta, se ei sisällä mitään ravinteita ja sopii hyvin versojen kasvatukseen. Koostumukseltaan kookoskuitu on ilmavaa, joten juuret pääsevät hengittämään.
  • Kookoskuitu sitoo kosteutta hyvin. Kuidun ominaisuuksiin kuuluu osittainen kapillaari-ilmiö, mikä helpottaa tasaisen kosteuden jakautumista ja pidentää kasteluväliä.
  • Kookoskuitu on ihanteellinen kasvualusta versoille, sen pH-tason ollessa juuri sopiva versojen kasvulle.
  • Kookoskuitu on kierrätysperäinen raaka-aine, joka tulee teollisuuden sivutuotteena. Kookoskuitu valmistetaan kookospähkinän kuorista, jotka prosessoidaan eri asteisiksi paloiksi ja puristetaan tiukoiksi briketeiksi ja tiiliksi. Puutarha-alan lisäksi erilaisia kookoskuituja käytetään mm. huonekaluteollisuudessa.
  • Kookoskuitu on biologisesti hajoavaa.
  • Kookoskuitu on puhdasta ja ötökätöntä.
  • Kookos on uusituva luonnonvara.

Kookoskuitu sopii hyvin myös kasvualustaksi huone-ja viherkasveille sekä hyötykasvien viljelyyn sisällä ja puutarhassa. Kookoskuitu sopii myös uusiokäytettäväksi viljelyssä. Uusiokäyttäessä pidä huoli, että edellinen viljelmäsi oli terve ja kookos on puhdistettu huolellisesti. 

Kasteluntarve Kastele versot keskimäärin kerran vuorokaudessa. Sopivan veden määrän löydät parhaiten kokeilemalla. Sopiva veden lämpötila on huoneenlämpöinen, liian kylmä/kuuma vesi tekee versojen juurille huonoa. Kastellessasi versoja koko kasvualustan täytyy kastua, mutta se ei saa jäädä vettä valuvaksi. Siemenet eivät saa seistä vedessä. Ethän päästä kasvualustaa myöskään kuivumaan liiaksi. Erityisesti juurien kasvun aikana tasainen kosteus on tärkeää. Sopivan kostea kookoskuitu on väriltään tummanruskea, lähes musta. Vaaleanruskea väri ja ilmava koostumus tarkoittavat liian vähäistä kosteutta. Käytä kasteluun huoneenlämpöistä, mielellään seisonutta, puhdasta vettä.

Kasteluntarpeeseen vaikuttavat ilmankosteus-ja lämpötila, kesällä, patterin lähettyvillä tai suorassa paahteessa kasvualusta kuivuu nopeammin. Vaikuttavia seikkoja on myös valon määrä ja laatu. Ja kuten jo yllä totesimme, myös kasvualustan määrä vaikuttaa siihen varastoituvan veden määrään, joka vaikuttaa suoraan kasteluntarpeen tiheyteen. Versot kestävät myös hieman kuivuutta, mutta toistuva kasvualustan kuivuminen pilaa sadon. Kastellessa kannattaa myös nyppiä pois mahdolliset itämättömät tai homehtuneet siemenet.

Juurikarvat Mikroversoilla esiintyy on kahdenlaisia juuria: yksijuurisia ja monijuurisia. Yksijuurissa versoissa on nimensä mukaisesti yksi paksumpi pääjuuri, josta myöhemmin kasvaa pienempiä sivujuuria. Toiset versot taas ovat monijuurisia heti itäessä. Tälläisillä versoilla juuret ovat pienen karvoituksen tai nukan peittämiä- tätä kutsutaan juurikarvoitukseksi. Monijuuriset versot hämmentävät helposti, sillä juurten karvoitus muistuttaa erehdyttävästi homekasvustoa. Mutta nämä pörröiset juuret ovat kasvin elämän kannalta tärkeät, näillä karvaisilla juurilla kasvi annostelee itselleen vettä, ja myöhemmin myös ravinteita. Useimmilta ristikukkaisilta löytyy tälläinen vahva monijuuristo karvoituksineen, jonka avulla ne tarrautuvat tiukasti maaperään ravinteita ja vettä etsiessään. Kun juurikarvoituksen kastelee, karvat laskeutuvat ja niiden palautumiseen menee hetki. Versoihin iskenyt homekasvusto taas kasvaa hämähäkinverkkomaisesti ja voimakkaasti ylöspäin eikä sille tapahdu kasteltaessa mitään.
 

Pimeys Pimeys on tärkeä osa versojen kasvua. Versot itävät pimeässä. Nopeimmat lajit ovat valmiita valoon 3 päivässä ja hitaimmat viihtyvät pimeässä yleensä viisi päivää. Pimeässä ollessaan versot kasvavat suorempina etsiessään valoa. Versot ovat valmiita siirrettäväksi valoon kun ne ovat suoristaneet vartensa ja kurottavat kohti valonlähdettä. Valoon valmiit versot ovat laihoja ja kalpeita, mutta muutos vihreään tapahtuu jo ensimmäisen valopäivän jälkeen, versojen päästessä yhteyttämään ja muodostamaan lehtivihreää.

Muista ilman vaihtumisen tärkeys versotuksen aikana. Ethän sulje versoja kaappiin!

Valontarve Versot ovat aivan kuten muutkin kasvit, ne rakastavat valoa. Versot pärjäävät kuitenkin hieman vähemmälläkin valolla. Valon tarve riippuu versolajista. Pimeimpänä vuodenaikana (marras-joulu-tammikuussa) olisi suositeltavaa antaa lisävaloa vähintään muutaman tunnin päivittäin. Kauneimmat ja runsaimmin lehtivihreää sisältävät versot kasvavat lisävalolla talvisin. Lisävalo myös edistää valmistumista. Alkukeväästä pitkälle syksyyn kotitarhuri pärjää hyvin luonnonvalolla. Halutessasi voit kuitenkin käyttää lisävaloina keittiön loisteputkea, energiansäästölamppuja ym. mitä tahansa pöytävaloa. Valo kuin valo, versot eivät ole kovin ronkeleita lähteen suhteen. Et tarvitse mitään erillisiä kasvivaloja tai järjestelmiä kasvattaaksesi versoja. Valkoinen valo on aivan riittävä pienille versoille, sen sisältäessä kaikki versojen kasvulle tarpeelliset aallonpituudet (sininen-punainen). Kevät-ja kesäkaudella tulee varoa auringon suoraa paahdetta. Lämpimänä ja valoisampana vuodenaikana versot kasvavat nopeammin ja valmistuvat aiemmin, nopeimpien versojen kasvuajat jopa puolittuvat.

Mikäli käytät versoille lisävalaistusta, huomioi että versot tarvitsevat pimeää aikaa. Olen suosinut 6 tunnin pimeän aikaa. Pimeässä ollessaan versot mm. vahvistavat juuriaan ja solukkoaan, ja niiden lehdet suurenevat ja vihertyvät. 

Painon käyttö Kiemi suosittelee painon käyttöä. Ohut muovi ja pieni istutuksen päälle asetettava paino edistävät itämistä. Paino ohjaa juuria oikeaan suuntaan kohti kasvualustaa, jolloin juuret pääsevät kasvamaan tiukasti kiinni. Muovisuoja muodostaa viljelyksen ylle sopivan mikroilmaston. Älä kuitenkaan sulje istutustasi pussiin. Jos käytät useampia samankokoisia kasvatusalustoja tai astioita, esimerkiksi kotitarhurin ruukkuja, kokoa ne toistensa päälle ja lisää päälle max. 1kg paino. Poista paino kun versot ovat itäneet ja niiden varret ovat nousseet. Muovisuojan voit poistaa ensimmäisenä valopäivänä tai sen jälkeen. Yksinkertainen hiekkapaino syntyy pussillisesta hiekkaa.

Valmistuminen Versojen keskimääräinen valmistusaika riippuu pitkälti vuodenajasta. Kesällä versot itävät huomattavasti nopeammin. Keskimäärin 2-3 päivää aiemmin. Sato on valmis syötäväksi heti sirkkalehtien avauduttua ja viherryttyä. Hoidettuna mikroversot jatkavat kasvuaan kohti seuraavaa tasoa, jossa niiden ensimmäiset varsilehdet ilmestyvät. Kiemi suosittelee viljelemään versot mikrokokoisina, sillä mikrokokoisten versojen ravintoainepitoisuus on korkeampi verrattuna miniversoihin (sirkkalehti+aidot lehdet). Varsilehtien puhjetessa versot ovat käyttäneet jo suurimman osan saatavilla olevista ravinteista omaan kasvuunsa. Ensimmäisten oikeiden lehtien ilmestyttyä versot muuttuvat maultaan kitkerämmiksi sekä koostumukseltaan kuituisemmiksi ja heikommin sulaviksi.  Lue lisää mikrofaktoista täällä.

Jos sinulla ei ole mahdollisuutta kastella päivittäin valmiita-tai valmistuvia versoja, voit tarvittaessa siirtää versot väliaikaisesti viileään, jolloin niiiden vedentarve vähenee ja kasvu hidastuu. Kun siirrät versot takaisin huoneenlämpöön, kasvu luonnollisesti jatkuu. Versot säilyvät elävinä jääkaappilämpötilassa noin viikon verran. Viikon jälkeen versoihin kerääntynyt kosteus alkaa pikkuhiljaa heikentämään niiden laatua. Siirrä versot viimeistään tässä vaiheessa takaisin huoneenlämpöön estääksesi satohävikin.


Toinen sato yhdestä siemenestä saadaan yksi verso. Joskus siemenet itävät melko eri tahdissa ja epätasaisesti. Osan kasvuvauhti on nopeampi kuin toisten, osa hidastelee toden teolla. Lähes aina istutuksesta kuitenkin löytyy itämättömiä siemeniä. Hitaasti ja epätasaisesti heräävät siemenet ovat usein isoja tai isohkoja. (Kuten esim. auringonkukka, herne, retiisi jne) Siementen liotus voi auttaa tasoittamaan niiden samanaikaisuutta, mutta todellisuudessa kaikkien siementen yhtäaikainen itäminen on lähes mahdottomuus. Jos sadon leikkaamisen jälkeen hitaasti herääviä ja itäviä siemeniä on runsaasti, ja näyttää siltä että uusia alkuja on runsaasti tulossa, jatka kastelua ja saat toisen sadon. 

Kompastuskivet Versojen viljely on helppoa ja ongelmatonta, kun huolehdit muutamasta asiasta ja pidät huolta hygieniasta. Käytä aina puhtaita astioita/kasvatusalustoja idättämiseen soveltuvia siemeniä.

Home Se yleisin ongelma mikroversojen kasvatuksessa!

  • Liian tiivis kasvualusta. Liian tiivis istutus, liikaa siemeniä päällekkäin. Huono ilman vaihtuminen. Siemenissä ei ollut elämää > Varsinkin isot itämättömät siemenet homehtuvat ja mätänevät helposti.

  • Pidä huoli ilman vaihtumisesta itämisen ja kasvun aikana! Koita olla tiivistämättä kasvualustaa liiaksi. Liika tiivistäminen ei anna kasvualustalle mahdollisuutta hengittää eikä juurille riitä happea. Siemeniä voi levittää puhtain sormin, mikäli niitä tulee ripoteltua liikaa yhteen kohtaan. Jos siemeniä on kylvetty paljon keoiksi tai päällekkäin, alimmaiset siemenet pääsevät itäessäään nostamaan ylläolevat irti kasvualustasta, joka johtaa siihen että osa siemenistä nousee ilmaan, eivätkä ne saa tarpeeksi tukea ja kosteutta kasvualustassa, jolloin ne saattavat pilata koko sadon.

  • Jos huomaat istutuksessasi hometta ( vaiko juurikarvoja? ne saattavat hämmentää joskus kts myös. Mikrofaktat) hoida asia heti poistamalla homehtunut osio/siemenet istutuksestasi.


Ylikastelu

  • Tarkkaile kookoskuidun väriä ja viljelyksen painoa. Kasvualusta ei saa jäädä valuvan märäksi. Älä kastele versoja jos niiden kasvualusta on edelleen märkä. Ylikastelu hukuttaa versot.

Mätääntyminen

  • Mätääntyminen on jatkumoa liian pitkään olleelle kostealle kasvualustalle. Pidennä kasteluväliä/ anna kerralla vettä vähemmän. Myös kasvatusastian reunoille jääneet tai pakkautuneet siemenet mätääntyvät helposti.


Kuivuminen

  • Viljelystä ei saa päästää kokonaan kuivumaan missään vaiheessa. Erityisesti alkuvaiheen itämisen aikana kuivuminen voi koitua versojen kohtaloksi. Jos versot ovat kuitenkin päässeet kuivumaan, anna niille reilusti vettä. Mikäli kuivuminen on tapahtunut itämisen aikana, tarkkaile onko kuivuminen vaikuttanut peruuttamattomasti viljelykseesi ja jatkuuko versojen kasvu. Huolehdi, että kookoskuitu imee itseensä veden kunnolla. Jos versot kuivuvat toistuvasti, lisää seuraavaan viljelmääsi enemmän kasvualustaa. Jos versosi ovat jo kerenneet nuupahtaa, kokeile antaa niille vettä. Vahvimmat yksilöt nousevat vielä pystyyn. Mikäli kuivuminen ei ole tehnyt tuhojaan, muutaman tunnin kuluessa versot ovat nousseet terhakoina takaisin pystyyn. Nypi nuupahtaneet pois, jotta ne eivät nahistuessaan pilaa tervettä satoasi.


Itämättömyys

  • Istutuksesi on ollut liian kylmässä tai vetoisessa paikassa sijoitettuna. Käytetty kasteluvesi on ollut liian kylmää. Siemenet eivät olleet eläviä.


Epäonnistuitko? Ei hätää, me kaikki olemme epäonnistuneet. (ja joskus epäonnistumme vieläkin) Aina vika ei ole kasvattajassa, vaan välineissä tai siemenissä. Älä luovuta, vaan kokeile rohkeasti uudelleen!

Muista hygienia ja koskettele siemeniä ja versoja vain puhtailla käsillä ja välineillä. Muista myös ilman vaihtumisen tärkeys itämisen ja kasvun aikana. 

Keskimääräiset kasvuajat lajeittain

Retiisi 6-10 päivää

Sinappi 6-10 päivää

Sarviapila 7-12 päivää

Punakaali 8-15 päivää

Parsakaali 8-15 päivää

Kyssäkaali 8-15 päivää

Kiemi Oy