MIKROFAKTAT

Versotiedon siemenet löytyvät täältä

Täältä voit kurkkia meidän vastaukset useimmiten kysyttyihin kysymyksiin mikroversoista.


Kysymys:  Mitä ovat mikroversot?

Vastaus:  Mikroversot ovat syötävien kasvien ja yrttien pienen pieniä syötäviä taimia. Näitä kaikkein pienimpiä lehtivihanneksia voi kasvattaa melkein mistä tahansa syötävästä kasvista. Mikroversot ovat valmiita syötäviksi jo ensimmäisen lehtiparin nk. sirkkalehtien kehityttyä, keskimäärin vain 2-5cm pituisina. Mikroversot ovat samoja tuttuja vihanneksia ja yrttejä aivan niiden kasvun alussa. Ravintolamaailmassa mikroversoja on käytetty pienen iäisyyden luomaan mitä koristeellisempia ja värikkäämpiä annoksia. Mutta versojen herkän kauneuden takana on paljon muutakin, nimittäin pienen pienten lehtien sisälle on pakattu uskomattomat määrät ravintoaineita! Kuten terveydelle edullisia vitamiineja ja mineraaleja, antioksidantteja sekä polyfenoleita. Sen sijaan niiden energiapitoisuus on matala, jääden suunnilleen 120kj/28kcal/100g.

K: Mihin mikroversoja voi käyttää?

V: Mikroversoilla viet kotiruokasi uudelle tasolle! Nämä mikrokokoiset lehtivihannekset hellivät kaikkia aisteja. Runsaslukuisena esiintyvien ravintoaineiden lisäksi tuoreet, raikkaat versot tuovat lautasellesi uusia makuelämyksiä ja upean värimaailman. Käytä versoja osana kylmiä ja lämpimiä ruokia tai syö sellaisenaan! Nauti mikroversojen uskomattomista hyödyistä vaikka joka aterialla. Versot sopivat täydellisesti leivän päälle tai väliin. Lisäksi salaatit, kastikkeet ja keitot saavat uusia muotoja ja tasoja, kun lisäät kourallisen versoja. Kokeile myös smoothiessa tai mehusta osaksi mehuja. Sävytä salaattipohjaa tai käytä vain muutamaa versoa aterian koristeena ja  piristeenä - kokeile rohkeasti ja löydä oma suosikkisi! Lämpimiin ruokiin versot lisätään vasta tarjoiluvaiheessa, näin niiden rakenne eivätkä maut kärsi ja herkät ravintoaineet säilyvät kaikkein parhaiten saatavillasi. Kokeile myös valmistaa kastikkeita, tahnoja tai pestoja täysin kypsentämättömistä aineksista. 

K:  Ovatko mikroversot sama asia kuin idut?

V:  Ei, idut ovat myös terveellinen lisä ruokavalioon mutta mikroversot eivät ole ituja. Idut ovat idätettyjä siemeniä, jotka syödään kokonaan; siemen, juuri ja joskus myös mahdollisesti esiintyvä lehtipari. Idut kasvavat vaatimattomasti ilman kasvualustaa, pelkällä vedellä, vain lämmön vaikutuksesta. Valmistumiseen kuluu tyypillisesti 2-5 päivää, eivätkä idut vaadi valoa kehittyäkseen syötäviksi asti. Sen sijaan mikroversot tarvitsevat näiden lisäksi valoa kasvaakseen sekä muodostaakseen lehtivihreää eli klorofylliä. Versojen syötävät osat ovat varsi ja lehdet. Versojen siemeniä ja juuria ei syödä.

K: Mihin mikroversojen terveellisyys perustuu?

V: Kasvikset ja vihannekset ovat täynnä kehomme tarvitsemia ravintoaineita. Tutkimuksissa on näytetty että vihannekset sisältäisivät eniten ravintoaineita niiden ollessa keskimäärin vain 5-10 päivän ikäisiä. Pienistä versoista löytyy ravintoaineita mahdollisesti jopa viisinkertaisesti verrattuna saman lajin täysikokoiseen yksilöön. Mikrokokoisista vihannesten ja yrttien versoista löytyy runsaat määrät vitamiineja, kivennäis-ja hivenaineita sekä niiden antioksidanttipitoisuuksien ja polyfenolien määrien on todettu olevan korkeita. Versoissa esiintyvät yhdisteet toimivat antioksidantteina suojaten solujamme vapaiden happiradikaalien tuhoilta sekä edistävät sojujemme tervettä toimintaa, toimien perustana koko elimistömme terveyden ylläpidossa. Tarvitsemme päivittäin ravintoaineita mm. toimivaan aineenvaihduntaan sekä suojaavaan immuunipuolustukseen. Versoissa on runsaasti C-, E-, K-vitamiineja sekä B-ryhmän vitamiineja; folaattia, B6-vitamiinia ja B3-vitamiinia niasiinia. Versoissa on myös A-vitamiinin esiasteita, aktiivisia karotenoideja. Lukemattomien muiden karotenoidien lisäksi yleisimmin versoissa esiintyvät porkkanasta tuttu betakaroteeni sekä luteiini. Kaikkien kasvisten, ml.mikroversojen sisältämät ravintoaineet ovat elintärkeitä koko elimistömme terveelle toiminnalle.

Juuri leikatut ja raakana syödyt mikroversot ovat todellista superruokaa elimistöllemme ja ne ovat helppo tapa tukea ja lisätä päivittäistä ravintoaineiden saantia.

Ristikukkaiset kasvit (Brassicaceae), joihin kuuluvat mm. sinapit, retiisit sekä kaikki kaalikasvit, kuten parsakaali, kyssäkaali ja lehtikaali sisältävät runsaasti terveydelle edullisia biomolekyylejä. Näitä kemiallisia yhdisteitä kutsutaan glukosinolaateiksi. Ne ovat rikkipitoisia orgaanisia yhdisteitä, joita kasvit tuottavat ja käyttävät suojellakseen itseään taudeilta ja tuholaisilta. Glukosinolaatit vapautuvat erityisesti silloin, kun kasvien solukot rikkoutuvat. Glukosinolaatit ja niiden hajoamistuotteet ovat vastuussa kaaleille ominaisesta, osittain pistävästäkin hajusta. Glukosinolaatteja tunnetaan useita erilaisia ja kaikilta kaalikasveilta löytyy omat yhdisteensä. Tunnetuimpia glukosinolaatteja on varmastikin parsakaalin sisältämä sulforafaani. Tutkimuksissa on annettu viitteitä siitä, että sulforafaanilla ja sen hajoamistuotteilla voisi olla tulehdusta estävää ja jopa syöpäsoluja tappavaa vaikutusta.

Toivottavasti saamme lukea pian lisää versojen terveyttä edistävistä vaikutuksista!

K: Mihin mikroversojen ekologisuus perustuu?

V: Ravintotiheät mikroversot kasvavat nopeasti ja valmistuvat syötäviksi keskimäärin 7-15 päivän kuluttua istutuksesta. Pienten versojen vedenkulutus on tavanomaiseen viljelyyn verrattuna 90-95% vähemmän. Versojen viljelyyn ei käytetä ylimääräisiä ravinteita eikä torjunta-aineita, vaan kaikki kasvuvoima löytyy luonnollisesti syvältä siemenen sisältä. Valontarve ( ja mahdolliset tarvittavat lämmityskustannukset) ovat murto-osa perinteisen kasvihuoneviljelyn vaatimasta määrästä. Moderni vertikaalinen viljelytapa, kerros-tai tasoviljelynä kutsuttu tuotanto vapauttaa hukkatilat tuotantokäyttöön. Vertikaalisesti voidaan viljellä tiheämmin ja sellaisissa tiloissa joissa ei tavanomaisesti voida viljellä.

Versojen kotiviljely kuluttaa luonnonvaroja välillisesti ja välittömästi vielä vähemmän. Kotiviljely mahdollistaa tuoreen, ravinteikkaan ja torjunta-aineettomasti kasvatettavan ruoan syömisen suoraan ikkunalaudoilta ja astiakaapeista. Hyvästi pitkät välimatkat ja jakeluketjut, jotka vaikuttavat ruoan ravintoarvojen lisäksi koko ympäristöömme!

K: Kenelle mikroversot sopivat?

V: Mikroversot sopivat lähes jokaisen lautaselle, sillä ne ovat rinnastettavissa lehtivihanneksiin.  Koska mikroversojen siemenosa jätetään syömättä ovat ne  pienissä määrin, huolellisesti puhdistettuna myös terveellistä ja turvallista syötävää lapsille, raskaana oleville sekä vanhuksille. Näille erityisryhmille ei kuitenkaan suositella tarjottavaksi voimakkaita maustekasvien versoja. Lisäksi kilpirauhaspotilaat joiden tulee välttää ristikukkaiskasveja ruokavaliossaan suurten glukosinolaattipitoisuuksien vuoksi, ei myöskään tulisi syödä ristikukkaisten kasvien versoja. Jos sinulla on erityisruokavaliota vaativa sairaus tai tila, selvitäthän versojen sopivuuden sinua hoitavilta ammattihenkilöiltä.

Mikroversot ovat hauska ja helppo lisä erityisesti nirsoille lapsille ja aikuisille, joille vihannekset eivät uppoa niiden perinteisessä muodossa. Kuinka usein sinulla tulee syötyä kyssäkaalia tai naurista leivän päällä?

K:  Miltä mikroversot maistuvat?

V: Mikroversojen maku riippuu mitä kasvilajiketta verso edustaa. Mikäli pidät parsakaalista tai retiiseistä, tulet myös rakastamaan niiden versoja! Ja vaikka et pitäisi näiden vihannesten mausta, voi versojen hienostunut makumaailma päästä yllättämään. Versojen makumaailma on laaja, sillä versot muistuttavat maultaan lajiensa täysikoisia yksilöitä, mutta maut ovat usein voimakkaampia eivätkä ne ole useinkaan niin kitkeriä. Kaikilla mikroversoilla on oma makunsa, joista jokainen löytää suosikkinsa testailemalla. Makuja löytyy miedoista ja lempeistä maanläheisiin, aina kirpeään ja pippuriseen asti. Osalla versoista voi olla hyvinkin yllättävän polttava suutuntuma. Laajan makumaailman lisäksi versoilla on kaikilla oma ravintoainesisältö. Tutustu Kiemi-versoihin täällä.

K:  Miten mikroversot otetaan käyttöön?

V:  Leikkaa terävällä veitsellä tai saksilla tarvittava määrä mahdollisimman läheltä kasvualustaa n. puolen senttimetrin kohdalta. Jätä siemenet kiinni kasvualustaan. Mikroversot ovat herkkiä lehtivihanneksia ja ehdottomasti parhaimmillaan syötynä pian leikkaamisen jälkeen!

 Huuhtele halutessasi ja nauti sellaisenaan tai täydennä osaksi ateriaa.

K: Mikroversoni haisevat, ovatko ne pilalla?

V: Monissa mikroversoissa on luonnollisesti voimakas tuoksu tai haju, riippuen nuuhkijasta. Voimakkaat tuoksut ovat hyvin tyypillisiä erityisesti ristikukkaismaisissa kasveissa joissa esiintyy rikki-ja typpiyhdisteitä. Näiden yhdisteiden aineenvaihdunta ja hajoaminen tuottaa tuoksua. Mikäli versot haisevat selkeästi homeiselta tai niissä on näkyvää hometta ovat versot pilalla, mutta useimmiten kuitenkin on kaalien voimakkaasta ominaistuoksusta ja/tai näkyvistä juurikarvoista.(kts. seuraava vastaus)

K: Versojeni juuressa näkyy valkoista pumpulimaista kasvustoa, ovatko mikroversoni homeessa?

V: Hyvinkin todennäköisesti versosi ovat kunnossa ja juuressa näkyvä valkoinen on verson juurikarvoitus. Juurikarvat voivat olla todella hämmentäviä, ja ne voivat säikäyttää uuden harrastajan. Mikroversoilla on kahdenlaisia juuria: yksijuurisia ja monijuurisia. Yksijuurissa versoissa on nimensä mukaisesti yksi paksumpi pääjuuri, josta myöhemmin kasvaa pienempiä sivujuuria. Toiset versot taas ovat monijuurisia heti itäessä. Tälläisillä versoilla juuret ovat pienen karvoituksen tai nukan peittämiä- tätä kutsutaan juurikarvoitukseksi. Monijuuriset versot hämmentävät helposti, sillä juurten karvoitus muistuttaa erehdyttävästi homekasvustoa. Mutta nämä pörröiset juuret ovat kasvin elämän kannalta tärkeät, näillä karvaisilla juurilla kasvi annostelee itselleen vettä. Useimmilta ristikukkaisilta löytyy tälläinen vahva monijuuristo karvoituksineen, jonka avulla ne tarrautuvat tiukasti maaperään ravinteita ja vettä etsiessään. Kun juurikarvoituksen kastelee, karvat laskeutuvat ja niiden palautumiseen menee hetki. Versoihin iskenyt homekasvusto taas kasvaa voimakkaasti ylöspäin eikä sille tapahdu kasteltaessa mitään. Kuten mitään muitakaan kasviksia tai vihanneksia, myöskään mikroversoja ei tule syödä homeisina tai muuten pilaantuneina.

K: Mihin asti versot jatkavat kasvuaan?

V: Versot eivät kasva tietyn pisteen jälkeen, siinä vaiheessa kun kasvi on käyttänyt siemenistä ja kasvualustasta kaiken saatavilla olevan oman kasvuunsa tukemiseksi. Tai jos ne siirretään valmistumisen jälkeen kylmään tai sijoitetaan paikkaan, jossa ei ole valoa kasvun jatkumiseksi.

K:  Voinko uudelleen kasvattaa jo leikattuja versoja?

 V: Et voi, valitettavasti leikatut mikroversot eivät tee uutta kasvua samasta siemenestä. Yksi siemen, yksi verso.


K: Ovatko mikroversoissa siemenet tai siemenen kuoret haitallisia?

V:  Mikroversojen siemeniä ei syödä, mutta osassa versoja voi olla kuitenkin edelleen kiinnittyneenä itämättömiä siemeniä tai siemenen kuoria, jotka lähtevät helposti pois huuhdeltaessa. (pl. sarviapilan siemen joka on muita tiukemmin kiinni). Huuhtelu edistää siemenkodan irtoamista, mutta pienissä määrin syötynä siementen kuoret eivät ole haitallisia.

Etkö löytänyt vastausta täältä? Siinä tapauksessa lähetä meille viesti,

vastaamme mielellämme kaikkiin kysymyksiin!


Seuraa meitä instagramissa!

Instagram sivuiltamme löydät vielä enemmän tietoa versoista ja niiden käytöstä!