KOTITARHURIN OPAS

Kuvalliset ohjeet Kiemi Kotitarhurin käyttöön

Keskimääräiset kasvuajat lajikkeittain

Retiisi 6-10 päivää

Sinappi 6-10 päivää

Sarviapila 7-12 päivää

Punakaali 8-15 päivää

Parsakaali 8-15 päivää

Kyssäkaali 8-15 päivää

1. Aloita taittelemalla kookoskuitu-pussi auki, mutta jätä pussin pohjalta löytyvä kuiva kookoskuitulevy paikoilleen. Mittaa n. 4dl puhdasta, raikasta vettä ja kaada se pussiin. Muutamien minuuttien kuluessa kookoskuitulevy on turvonnut koko mittaansa, se on muuttunut ilmavaksi ja voit sekoittaa sitä helposti käsillä.

2. Jaa irtonainen kuitu tasaisesti kasvatuslaatikoihin. Älä heitä pussia pois, sillä hyödynnät sitä myöhemmin. Tasoita pinta kevyesti mutta vältä tiivistämästä liiaksi.

3. Avaa siemenpakkaus ja sirottele siemenet tasaisesti kasvualustalle. Vältä siementen joutumista liiaksi päällekkäin tai suuriksi keoiksi. Kylvä aina enemmän reunoille kuin aivan keskelle. Jos siemeniä on liikaa yhdessä paikassa, siementen itävyys kärsii. Kun siemenet on siroteltu tasaisesti, paina ne hellästi alustan pintaan. Tässäkin kohdin vältä tiivistämästä kuitua liiaksi. Tarkoituksena ei ole peittää siemeniä kuidun alle, vaan ohjata niitä hieman mukavammin ja tukevammin alustaansa. Jos käytät työkalua, varo että siemenet eivät tartu siihen kiinni.

4. Seuraavaksi tarvitset suihkepullon, kastele siemenet muutamalla suihkauksella. Vältä ylikastelua erityisesti tässä vaiheessa kun kookoskuitu on täysin märkä.

5. Taittele tyhjä kookoskuitu-pussi ja leikkaa siitä pohja pois noin puolen sentin päästä saumasta. Seuraavaksi leikkaa pussin sivut auki. Nyt sinulla on käsissäsi sopivat muovit, jotka voit asettaa istutuksesi väliin edistämään itämistä ja estämään kosteuden siirtymisen yllä olevaan ruukkuun. Muovinen suoja luo istutuksesi ympärille, kasvulle sopivan mikroilmaston.

6. Aseta laatikot päällekkäin toistensa päälle, niin että ne muodostavat pinon. Laita myös päällimmäisen päälle muovi ja aseta siihen halutessasi kevyt paino. Paino ei ole välttämätön mutta edistää itämistä. Istutuksesi ovat nyt valmiina siirrettäväksi pimeään ja lämpimään paikkaan.

Sopivia paikkoja voi löytyä esimerkiksi jääkaapin päältä tai kaapista.

Älä kuitenkaan sulje istutustasi suljettuun tilaan.

Huolehdithan ilman vaihtumisesta itämisen aikana!

Tarkista vuorokauden päästä siementen ja kylvöksen vointi. Tarkkaile kookoskuidun kosteutta, suihkuta tarvittaessa kosteaksi. Juuren kasvamiseen tarvitaan kosteutta. Itse kasvi aloittaa kasvunsa vasta juurien kehityttyä, siksi istutuksien tulisi olla tasaisesti kosteita, ei märkiä eikä missään nimessä vettä valuvia. Ethän päästä kylvöstäsi myöskään kuivumaan liiaksi! Sopivan kostea kookoskuitu on tummanruskea, lähes musta. Vaaleanruskea väri ja ilmava koostumus tarkoittavat liian vähäistä kosteutta.

Toisen vuorokauden kohdalla on nähtävissä jo ensimmäisiä merkkejä itämisen alkamisesta. Juuri tai juurikarvat ovat nähtävissä. Mutta jos et vielä tässä vaiheessa näe mitään, ei syytä huoleen! Odota rauhassa, kastele istutukset tarvittaessa kauttaaltaan kosteaksi.

Kolmannen- neljännen päivän kohdalla siemenet ovat jo itäneet ja vahvat versot ovat kasvattaneet pienen varren ja työntäneet ylläolevia laatikoita ylöspäin. Ota laatikot pois toistensa päältä. Sumuta versot edelleen päivittäin.

Neljännen-viidennen päivän koittaessa versot ovat suoristaneet itsensä ja kurottavat kohti valoa. Siirrä versot ikkunalaudalle tai lisävalon alle. Lisävaloksi versoille riittää esimerkiksi keittiön loisteputki, tavallinen energiansäästölamppu tai vastaava. Halutessasi voit käyttää kasvivaloa. Mikäli käytät versoille lisävalaistusta huomioithan versojen tarvitseman väh. 6 tunnin pimeän ajan eli lepoajan. Pimeässä ollessaan versot mm. vahvistavat juuriaan ja solukkoaan, ja niiden lehdet suurenevat. Versot valmistuvat talvikaudella lisävalolla nopeammin ja niiden kestävyys saattaa olla parempi, mutta lisävalo ei ole välttämättömyys sadon valmistumiselle. Vähäisellä valolla, kuivalla huoneilmalla ja lämpötilalla on vaikutusta sadon laatuun ja valmistumisnopeuteen. Alkukeväästä pitkälle syksyyn pärjää hyvin pelkällä luonnonvalolla. Kun versot ovat siirretty valoon, siirry kastelussa sivulta päin kasteluun ja hylkää suihkepullo.

Kuudennen- kahdeksannen päivän saapuessa pääset todennäköisesti syömään tuoreita, omakasvattamiasi mikroversoja! Kastele versot aina tarvittaessa, keskimäärin kerran päivässä.

Jo yhdessä valo päivässä kalpeat hintelät versot ovat muodostaneet lehtivihreää ja on jo nyt syötävissä! Jos maltat kuitenkin hetken, Yhdeksäntenä ja kymmenentenä päivänä istutukseksesta pienet versosi ovat suurentaneet lehtiään, vahvistaneet varttaan ja kehittäneet paljon enemmän lehtivihreää. Onnittelut tarhurille onnistuneesta kylvöstä!

Kokeilitko meidän ohjeita? Tägää meidät julkaisuun somessa @kiemi.fi

Tutustu asiakaskuviin täällä